Pressemelding: Fortell det ikke av Erling Kittelsen

 

"Fortell det ikke", en tekst - fem regier!

I denne spesielle presentasjonen blir de fem delene av Erling Kittelsens "Fortell det ikke" iscenesatt av de svært ulike regissørene Runar Hodne, Pjotr Cholodzinski, Inghild Karlsen, Jon Tombre, Miriam Prestøy Lie og Ingri Fiksdal. Stykket fremføres av Nationaltheaterets skuespillere Birgitte Larsen, Liv Bernhoft Osa, Ågot Sendstad, Per Christian Ellefsen og Mattis Herman Nyquist, i tillegg til Erling Kittelsens selv.


I en uke har de fem skuespillerne hver dag jobbet med en ny del av teksten sammen med en ny regisssør. Fredag 4. november vises resultatet av dette workshop-samarbeidet på Dramatikkens hus fredag 4. november kl. 19.00
Erling Kittelsen har gjennom mange år høstet stor anerkjennelse som forfatter, men hans dramatekster har vært lite spilt i norsk teater. Med denne presentasjonen ønsker Dramatikkens hus i samarbeid med Nationaltheatret, å sette fokus på Erling Kittelsen som dramatiker og undersøke hans særpregede teaterunivers.

Kittelsens tekst “Fortell det ikke” er plassert midt i verden i et slags her og nå. Selv om handlingen foregår på ulike tider og steder, er personene de samme og utvikler seg gjennom stykket. Dialogene brytes opp av forfatterens dramaturgiske kommentarer, som innholder tanker om både teater, samfunn og teksten. “Fortell det ikke” viderefører på mange måter “På himmelen” (2000) som opplevde både suksess og fatwa i Midtøsten.

Erling Kittelsen, debuterte etter en brokete barndom med «Ville fugler», (1970) etterfulgt av dikt, fabler og motstandspoesi. Første kritikerroste bok, «Tiu» (diktsyklus) kom i 1982. «Abiriels løve» (1988) ble oppført på Nationaltheatret i 1989. Samme år ble «Hun», en diktdialog med Eddadiktet «Voluspå» utgitt. «Otrap: en kritisk framstilling eller vidunderlige opphold i 46 kjærlighetsstillinger» kom samme år. Kittelsen fortsatte med dikt, fabler og skuespill og utvidet med gjendiktninger av poesi fra språk som arabisk, persisk, urdu, kinesisk, koreansk, sumerisk og latvisk. Livsromanen «Stående hukommelse» ble utgitt i 2007, og i 2010 utkom «Diktet som løper som en by».

 

Henvendelser/søknader:

prosjekter@dramatikkenshus.no