November '11: Massiv tekst i prøvesalen

 

Foto: Markus Li Stensrud

«

"Lykkelig til mine dagers ende" er et resultat av en skuespillers og en forfatters ønske om å undersøke hva som skjer når det massivt tekstlige møter det massivt kroppslige.

»

VERKSTED SARA LI STENSRUD OG INE MARIE WILMANN:
"LYKKELIG TIL MINE DAGERS ENDE"


Verkstedet gjennomføres 28. november – 2. desember i Prøvesalen

Skuespiller Ine Wilmann og forfatter Sara Li Stensrud har nå sin andre verksteduke på Dramatikkens hus i år, der de arbeider frem forestillingen ”LYKKELIG TIL MINE DAGERS ENDE – Et orgastisk lærestykke fra den markedslibidinøse skogen”.
Sammen med seg denne gangen har de også lysdesigner Evelina Dembacke.

Ine og Sara har helt siden de møttes høsten 2010 i et samarbeidsprosjekt mellom forfattere og 4. årsstudenter ved Teaterhøgskolen, ønsket å forske i hva som skjer når det massivt tekstlige møter det massivt kroppslige. Ett kjennetegn ved det såkalt postdramatiske teatret har vært en skepsis til teksten som en dominerende instans, men i denne forestillingen får teksten være så dominerende den bare vil, så dominerende at det etterhvert blir vanskelig å tro på noen vilje bak ordflommen, bare en stor, pelsete kropp i taktfast bevegelse. De to teatermakerne ønsker med andre ord å komme forbi det rent individuelle i karakteren for å skape en forbindelse mellom det som skjer på scenen og de kulturelt betingede kreftene som skaper vår forestillingsverden. Ved å bade i velkjente uttrykksformer samplet fra folkeeventyr og selvhjelpslitteratur, skaper de et univers som er like suggererende som det er urovekkende der det vokser frem langt, langt inne i den markedslibidinøse skogen:

Når jeg står opp fra de døde skal jeg dra til reve-enkas hus og vise frierne hennes hva jeg kan, og mens jeg rir på bamsen og lysker gråtass mellom beina og hurra hei og hopp tar de tre små harene etter tur, slikker reven pelsen og dypper svansen i fløte, og sesam, sesam, med svansen i været, blir det trekant og firkant og firkant og trekant i den vesle stua, femkant og sekskant og sjukant og uten kant, bakfra og forfra og bakfra igjen, med reven og bamsen og bakermester harepus, opp etter ovnen og ned etter ovnsrøret, utstrakt på langbordet og langstrakt på fellen, med rånen og purka og gassen og gakkgakken, med bena bak hodet og hodet i pipa, på fire i køya med søya og røya, på to mot karmen i varmen og larmen, i uthuset, på låven, i stallen og alkoven, i spagat fra mønet, i svelget på en høne, på magen i mysost, på ryggen i rømme, med pølse og lefse og skinke mot skinka, opp ned i gryta og bak fram i grauten, med sleiven i baken og baken i kaken.

Første verkstedsuke på Dramatikkens hus var i juni 2011.
Forestillingen har premiere på Black Box 16. mars 2012.

Henvendelser/søknader:

prosjekter@dramatikkenshus.no